Probabil ca termenul de ” pasta termoconductoare” va este cunoscut, insa nu stiti cu exactitate la ce anume ar putea sa foloseasca. Ei bine, acesta este scopul articolului de astazi. Rolul pastei este acela de a imbunatati transferul termic care se realizeaza intre componenta interna numita microprocesor si sistemul de racire – sau asa numitul „cooler”. In mod normal, intre cele doua componente se gasesc numeroase spatii libere, iar scopul pastei termoconductoare este acela de a le umple.
Pe talpa fiecarui cooler se regaseste un strat fin de pasta termodconductoare aplicata in procesul de fabricatie. Insa, pentru ca nimeni nu va poate garanta faptul ca ea este una calitativa, recomandat ar fi sa o inlocuiti pe cont propriu sau in incinta unui service laptop. La ce va ajuta acest lucru? Raspunsul este unul simplu – in procesul de racire a echipamentului, caci de-a lungul timpului pasta care nu a avut o calitate propice se va solidifica, pierzandu-si proprietatea termoconductoare.
Descrierea procesului propriu – zis:
Fara a va brusca laptopul, incercati sa demontati facil levierul, doar prin intermediul unei miscari circulare. Mai apoi, pentru indepartarea stratului vechi de pasta, indiferent de calitatea acesteia, utilizati o bucata de material ( din microfibra) pe care trebuie sa o imbibati inainte in alcool izopropilic. Ca alternativa, puteti alege si solutiile destinate pentru curatarea acestor componente, pe care le veti identifica in grila oricarui magazin de nisa. Daca bugetul nu va permite sa investiti in solutii speciale, atunci alcoolul sanitar cu o concentratie optima ar trebui sa fie de ajuns pentru indepartarea stratului fin de pasta.
Dupa ce v-ati ocupat indeaproape de curatarea optima a celor doua componente va puteti apuca de aplicarea noului strat. Turnati pasta in palma cat un bob lung de orez, cantitate pe care o puteti aplica mai apoi in mijlocul microprocesorului. Pentru a o intinde uniform puteti apela fie la propriile degete, insa acoperite cu manusi, ori puteti alege o placuta subtire, asa cum ar fi cartela nefunctionala dintr-un telefon vechi. Montati cooler-ul la loc, dupa acelasi principiu pe care l-ati folosit in momentul in care l-ati demontat.
Acestea ar fi etapele pe care trebuie sa le urmati in momentul in care doriti sa inlocuiti pasta termoconductoare dintre microprocesor si cooler, proces care nu dureaza mai mult de 10 minute. Ce-i drept, la o sarcina atat de simpla nici nu este de mirare faptul ca nu avem nevoie de mainile unui specialist.