Stimati prieteni, urmeaza o scriitura pe gustul vostru. La propriu si la figurat. Spun asta pentru ca de multe ori ne-am facut pofta unul altuia vorbind despremancare.
V-am mai spus ca nu-s gurmand. Mananc de nevoie. Nu caut arome, experiente culinare, condimente, experimente, nu-s pofticios, nu salivez cand vad ceva in farfuria altora. Cand mi-e foame as putea manca si o bucata de zid. Cu un pic de apa. Sa alunece pe gatlej. Dar am mancaruri la care tin. Care imi bucura mai mult sufletul decat papilele gustative. Desi nici papilele nu se plang Pentru ca le asociez cu ceva drag. Cu o persoana pe care o iubesc, cu un loc in care am fost fericit.
De-aia voi ridica in slavi pana la adanci batraneti fasolea batuta ce are trantita pe moţ, cu darnicie, niste ceapa rumenita in boia dulce de ardei. Avand alaturea un carnacior de casa, afumat si parpalit in tigaie. Si o varza murata la butoi, taiata maruntel maruntel. Iar pe langa astea totate sa fie si o mamaliga aurie, tare, facuta din malai curat. Pe toate mi le pune in faţa bunicul. Moşu. Si molfaiam fericit, cu el alaturea la masa.
De-aia o sa mananc intotdeauna cu placere gâşte. Le facea bunica, Tânica. Lua draga de ea o cratita, o ungea bine cu untura pe fundulet, si punea un strat de mamaliga. Apoi unul de branza buna, grasa, framantata de mainile ei. Si iar mamaliga, iar branza. Si dadea cratita la cuptor pret de vreo 10 minute. Cand o scotea se umplea bucataria de aroma branzei topite si a mamaligii fripte usor in untura.
De-aia am mancat aseara ciorba de cartofi cu afumatura si nitel tarhon murat. Ca o face mama. Cu smantana din belsug si un ou spart inauntru, in timp ce minunea da in clocot. As manca pana as crapa. Sarumana pentru masa, mama, a fost tare buna.
De-aia imi place gulasul la orice ora din zi si din noapte. Ca mi-l face sotia, draga de ea. Ca stie ca-mi place. Dar nu stie ca-mi place tocmai pentru ca-l face ea. Cartofiori taiati cubulete, mii de feluri de carnati, si iuti, si uscati, si subtirei si mai grosciori, ce se fierb in sosul special facut cu ingrediente aduse taman de la mama lu gulas. Cu paine proaspata si o muratura. Prefer gogosarii murati.