Fiind o componenta mai mult decat primordiala in cadrul echipamentului, pantofii sport trebuie sa fie alesi astfel incat sa va conduca pe drumul performantelor remarcabile. Progresul intr-un sport dificil este direct proportional cu grija pe care o acordam detaliilor semnificative, precum gestionarea sentimentelor de apasare, presiune si stres, dar si alegerile efectuate din perspectiva echipamentului.
Asadar, daca dorinta voastra este aceea de a va autodepasi, atunci trebuie sa luati in calcul urmatoarele aspecte inainte de a va indrepta economiile catre o pereche de pantofi sport.
Respecta clasificarile standard. Inainte de opta pentru un anumit articol, asigura-te de faptul ca acesta este incadrat in categoria care se cuvine. Nu-i o intamplare faptul ca s-au definit perechi diferite de incaltaminte pentru tenis, golf, fotbal, volei ori atletism, fiecare avand o dinamica specifica si o suprafata pe care se comporta exemplar.
Sa ne gandim, spre exemplu, la ghetele de fotbal. Acestea nu sunt utile doar pentru a preveni alunecarea pe iarba, ci detin anumite caracterstici menite sa faciliteze controlul balonului, asa cum ar fi texturarea zonei anterioare, particularizarea sistemului de inchidere, dar si tehnologiile inovative lansate de cele mai renumite branduri sportive.
Tehnologia „Flyknit”, lansata de brandul Nike a atras dupa sine simpatia unor imagini incontestabile ale fotbalului contemporan, Andres Iniesta fiind unul dintre jucatorii care au afirmat faptul ca gheata „se muleaza perfect pe picior”, permitand totodata miscarea „intuitiva”. Pornind de la acest sfat, incercati pe cat posibil sa evitati incaltamintea sport care se autointituleaza drept „multifunctionala”, ea nefiind o solutie in sprijinul performantelor inalte.
Suprafata pe care urmeaza sa evoluati. Conteaza intr-o maniera decisiva in alegerea perechilor de incaltaminte sport barbati, asta pentru ca vorbim despre forte de impact variabile. Iar daca unele sunt mai alunecoase ( nisipul, gazonul), altele pot atinge performanta de a impeidica tractiunea ( cimentul ori zgura). De cele mai multe ori, specificatiile sunt notate pe etichetele ori in descrierea propriu – zisa a produselor.
Un alt caz particular este acela al pantofilor sport care vor fi utilizati pentru practicarea sporturilor „indoor”. Specialistii recomanda sa alegeti talpa „non – marking”, ea oferind toate premisele pentru ca voi sa va bucurati de flexibilitatea si stabilitatea dorita pe o astfel de suprafata. In plus, riscul de degradare al terenurilor „inchise” scade drastic.
Anatomia si biomecanica piciorului. Doua aspecte intru totul complementare, care conlucreaza in favoarea ori in defavoarea performantelor sportive. Pentru a stopa intr-o oarecare masura influenta acestor doua trasaturi, tot ceea ce va ramane de facut este sa echilibrati balanta prin alegeri care demonstreaza, inca o data, faptul ca va autocunoasteti suficient de bine corpul.
Astfel, in primul rand trebuie sa va cunoasteti fara sa clipiti lungimea talpii – un parametru esential in alegerea pantofilor sport. Daca mizati pe un articol mai mic ori mai mare, atunci sansele de a va confrunta cu un disconfort prelungit in timpul efortului fizic depus cresc considerabil. Mai mult decat atat, o lungime incompatibila a talpii poate conduce la o potentiala accidentare.
Biomecanica este si ea o latura care merita studiata indeaproape, tocmai pentru ca exista sportivi care sufera de platfus ori de sub – pronatie. Pentru toate aceste mici „anormalitati” exista pantofi sport speciali, categoria „motion control” adresandu-se celor care sufera de supra – pronatie, in timp ce gama „neutral cushioning” devine un aliat de nadejde pentru sportivii care sunt afectati de supinatie.