Iesirile in oras cu prietenii pot fi o sursa de distractie, insa ce se intampla dupa o noapte nebuna, cand te trezesti mahmur? In functie de genetica, sexul, greutatea si cantitatea de alcool pe care ati consumat-o, simptomele de mahmureala (si gravitatea lor) pot varia foarte mult. Acestea fiind spuse, exista anumite adevaruri universale care reflecta felul in care alcoolul ne afecteaza creierul in dimineata urmatoare.
1. Membrana care imbratiseaza creierul se micsoreaza, ceea ce duce la o durere de cap solida.
Alcoolul contracteaza si perturba tesutul cerebral in general. „Este un diuretic si face ca sistemul nostru sa piarda apa”, spun expertii de la Universitatea Stanford. „Cu cat pierdem mai multa apa, cu atat mai deshidratati devenim si cu atat mai multe sanse sunt sa experimentam o mahmureala.”
2. Nivelurile de serotonina si dopamina scad greu, ceea ce te face sa te simti hiper sensibil si super trist.
Alcoolul provoaca o crestere a hormonilor fericiti – dopamina, serotonina si endorfinele, spun expertii medicali de la Health Orange. De aceea, alcoolul induce sentimente de euforie, dar dimineata urmatoare, exista un deficit al acestor hormoni, motiv pentru care depresia si nefericirea sunt printre cele mai comune semne de mahmureala „.
3. Circuitele creierului devin inflamate, deci devii (temporar) lent.
Toata lumea stie ca sofatul sub influenta alcoolului este periculos. Asta pentru ca abilitatea ta de a te concentra, de a pastra informatii si de a lua decizii scade in timpul mahmurelii. „Pentru ca neuronii sa functioneze, circuitele delicate ale creierului necesita un echilibru curat de lichid si substante chimice in jurul neuronilor”. Dar in ziua dupa ce bei, lucrurile vor fi un pic incurcate in creierul tau, asa ca ar putea sa nu poata functiona corect pana nu te simti mai bine.
4. Nivelul de cortizol se aprinde, provocand anxietate in timp.
Am experimentat cu totii „halucinatii”, care este un rezultat direct al cresterii nivelurilor de cortizol din creier. Desi avem nevoie de cortizol pentru a raspunde la stres, nivelurile excesive ale hormonului pot duce la raspunsuri necorespunzatoare de stres, modificarea starii noastre mintale, ale metabolismului si multe altele. Aceste niveluri ridicate de cortizol neregulat ne pot face mai putin capabili sa ne ocupam de stresul obisnuit al vietii.