Cel mai recent raport Ericsson care are ca subiect traiul în comunităţile urbane arată că deşi din ce în ce mai mulți oameni aleg să trăiască într-un oraș, numai 48% dintre aceștia sunt mulțumiți de viața pe care o duc acolo.
Studiul mai arată că 40% din populația urbană deține un smartphone și își petrece majoritatea timpului liber în oraș și online. Această categorie este mai dispusă să socializeze și profită mai mult de oferta vastă de restaurante, cafenele, pub-uri, mall-uri, supermarketuri și centre de divertisment.
Printre cei mai mari factori de stres pentru populația urbană se numără senzația de claustrofobie și ritmul alert de viață, lipsa spațiilor publice verzi și curate, dar mai ales aglomerația din trafic și lipsa locurilor de parcare. Deși transportul public este văzut ca fiind mai puțin stresant, din ce în ce mai mulți oameni îl folosesc, sistemul devine tot mai aglomerat și timpul petrecut în trafic crește – în medie, un orășean petrece acum 2 ore și 20 de minute în trafic în fiecare zi.
Studiul Ericsson ConsumerLab arată că tehnologia mobilă ar putea face mai ușoară viața persoanelor care folosesc transportul în comun, oferindu-le informații în timp real din trafic și orarele mijloacelor de transport. Oamenii sunt mai relaxați în momentul în care știu cât va dura drumul dintr-un loc în altul, deoarece își pot utiliza timpul mai eficient. Astfel, telefoanele mobile pot constitui un element important pentru ocuparea timpului petrecut în mijloacele de transport în comun: oamenii se pot ține la curent cu știri, pot răspunde la mailuri sau își pot organiza timpul liber.
Studiul Ericsson ConsumerLab a fost desfășurat în 13 dintre cele mai mari orașe ale lumii și a descoperit că doar 48% din locuitorii acestor orașe sunt mulțumiți de viața pe care o duc. Cei mai mulțumiți sunt locuitorii orașelor Stockholm, Mumbai, Johannesburg, New York, Tokyo, Londra și Los Angeles, iar cei mai nemulțumiți sunt locuitorii orașelor Hong Kong și Seul.
Tocmai pentru a găsi soluții de îmbunătățire a vieții la oraș și plecând de la viziunea Ericsson pentru o societate conectată, compania a lansat o competiție pentru dezvoltatorii de aplicații mobile Android, cu tema „Apps for city life” (Aplicații pentru viața urbană).
Acesta va avea două secțiuni, una pentru studenți și o una pentru companiile mici și medii cu mai puțin de 100 de angajați. Ericsson va oferi dezvoltatorilor de aplicații premii de 40 de mii de euro pentru fiecare secțiune, oportunitatea de a se face cunoscuți pe piața aplicațiilor mobile, de a obține recunoaștere și de a-și crea legături în industria telecom. Termenul limită de trimitere a aplicațiilor este 28 iunie 2015.