In mitologia greaca, un tanar frumos si-a vazut propria reflectie intr-un bazin de apa. Nemaiputand sa-si ia privirea de la sine, Narcissus s-a uitat la propria sa reflexie pana cand a murit. Dar ce inseamna cu adevarat narcisismul? Cand se ingrijeste de propria imagine, treci de fapt linia?
Narcisismul exista pe un spectru care variaza de la un nivel sanatos sau normal, la un stil de personalitate problematic, la o tulburare mentala plina de suferinta care interfereaza cu functionarea matura, in special in relatii. Iata cateva semne clasice de narcisism.
1. Fara rusine
Narcisistul este incapabil sa reglementeze rusinea, care la oamenii sanatosi este experimentata ca vina. Imposibil de convertit un sentiment de „Sunt rau” la „Am facut ceva rau”, narcisistul recurge la moduri caracteristice de a deflecta sentimentul intolerabil de rusine – nu spune niciodata „Imi pare rau”, invinovatindu-i pe altii.
2. Gandirea magica
Un narcisist crede: „Daca o voi face, va fi asa”. Astfel de oameni se incorporeaza intr-o lume fantastica a creatiei lor, care reflecta nevoia lor disperata de a fi vazuti ca fiind superiori si speciali, pentru a face fata temerilor lor de inadecvare sau de incompetenta.
3. Invidia
Spre deosebire de gelozie, care transmite „Vreau ceea ce ai”, invidia are o calitate mult mai periculoasa. Invidia pe care narcisistul o simte este adesea exprimata ca un dispret, care este doar un alt cuvant pentru ura.
4. Lipsa de empatie / exploatare
Narcisistul dezvaluie aceasta lipsa de empatie ca o tendinta spre exploatare, fara constiinta. Simtul reciprocitatii, al ofertei in schimbul luarii, lipseste.
Narcisistii adevarati se identifica foarte rar singuri. De fapt, negarea le face mai multe sanse sa vada narcisismul in alte persoane decat in ele insele. Daca cauta ajutor, este de obicei sa restabileasca mai degraba un sentiment de echilibru emotional decat sa lupte cu constiinta si schimbarea de sine. Sensibilitatea lor profunda la rusine ii impiedica sa treaca de la depresie la remuscari.