Numarul si diversitatea aparatelor foto compacte ne-au inoculat ideea ca e foarte simplu sa facem o fotografie reusita cu un aparat ieftin, adica unul care sa coste putin peste 300 de lei. Chiar si telefoanele mobile au inceput sa capteze imaginii cat mai clare.
Sunt foarte putini au tendinta de a scoate in format fizic fotografiile facute. Cei care fac acest pas au de multe ori surpriza sa vada ca fotografiile nu mai sunt atat de „perfecte” ca pe ecranul aparatului foto sau pe cel al telefonului.
Lucrurile stau la fel si atunci cand credem ca nu e nevoie sa avem anumite notiuni de baza cand facem o fotografie. E foarte simplu sa incadram imaginea si sa apasam pe un buton. Ei bine, lucrurile nu stau atat de simplu.
Consider ca e nevoie sa urmam o scoala sau un curs de fotografie pentru a deprinde aceste notiuni de baza sau chiar unele mai avansate. Ar trebuie sa facem asta si daca nu folosim un DSLR. Chiar si fotografiile facute cu un aparat foto compact au anumite secrete pe care nu le stim.
Aproape toate cursurile de fotografie ne invata anumite secrete pe care foarte multi dintre noi le igonoram. De foarte multe ori aceste secrete sunt limita dintre arta fotografica si fotografia banala. Cea mai frecventa „greseala” pe care o face un fotograf amator este legata de incadrarea imaginii.
Tendinta noastra este de a pune subiectul fotografiei in centrul ei. Aceasta regula este valabila in cazul fotografiilor de tip „buletin”. Regula de baza a unei fotografii artistice este asimetria ei. Aproape intodeauna trebuie sa avem cel putin un subiect secundar care sa faca nota discordanta.
Evident, pot fi considerate la fel de artistice si fotografiile de studiou in care fotografiem un singur obiect pe un fundal monocrom.
La cursurile de fotografie putem descoperi si alte mici detalii care pot face dintr-o fotografie banala, una extrem de apreciata, poate chiar una memorabila.
In prezent, fotografia digitala este pe cale sa obtina suprematia. Aceasta are micile ei secrete. De multe ori nu trebuie sa realizam fotografia perfecta din prima ci s-a stim neaparam ce se poate retusa in editoarele foto sau ce trebuie sa facem ca sa putem retusa.
Un prim secret ar fi ca imaginea sa aiba o rezolutie cat mai mare. Prin retusare se poate obtine o rezolutie mai mica, fara a pierde din claritate, dar niciodata mai mare, fara a ii schimba formatul. Trebuie sa stim de asemenea ce format al imaginii este cel mai indicat in functie de fiecare situatie in parte.
Un fotograf amator nu stie de cele mai multe ori ca exista anumite momente ale zilei in care aparatul foto poate face minuni, indiferent ca este un DSLR sau unul compact. Un curs de fotografie ne poate ajuta sa invatam si acest secret.
In cazul in care stim toate aceste secrete si lucram in domeniu, pe langa portofoliu ne poate ajuta enorm diploma obtinuta la un curs de fotografie acreditat. In Romania, oamenii inca dau o importanta mare diplomelor si ne putem angaja astfel mai usor.