Calcifierea este este un proces care apare la toate electrocasnicele care functioneaza pe baza de apa. In timp, aceasta duce la stricarea lor sau chiar la aducerea lor intr-o stare in care repararea nu mai e rentabila pentru ca ajungem la un cost mai mare decat pretul de achizitie al unui produs nou. Ca atare, preventia in acest sens este foarte importanta.
Apa contine multe minerale si alte substante care nu fac bine electrocasnicelor. Anumite circuite prin care aceasta circula nu pot fi curatate manual. In cazul espressoarelor este cu atat mai greu. Exista solutii de decalcifiere a acestora insa indicat ar fi sa prevenim pe cat de mult putem.
In functie de duritatea apei, calciul se va depune mai mult sau mai tarziu insa acest lucru este inevitabil. Daca nu decalcifiem la timp, boilerul espressorului se va umple de calcar iar aparatul nu va mai functiona. Trebuie spus ca apa plata din comert nu este neaparat o solutie pentru prevenirea acestui fenomen in sensul ca si ea contine calcar. Unele dintre acestea sunt chiar mai dure decat apa de fantana. Acest efect de calcifiere se aplica asupra tuturor tipurilor de dispozitive, indiferent ca este cel mai bun espressor cu rasnita, manual sau electric, recipientul de apa va avea de suferit in timp.
Exista mai multe metode prin care ne putem decalcifia espressorul inainte de a se bloca. Daca apa nu mai picura din cauza depunerii calcarului e indicat sa mergem la un specialist si sa nu incercam sa scoatem noi calcarul deoarece s-ar putea sa ii facem mai mult rau aparatului. In cazul in care aceasta curge putem folosi solutii speciale de decalcifiere.
Aceste solutii special create in acest sens pot fi lichide sau solide insa procesul de utilizare este in principiu cam acelasi si este scris pe ambalaj. De regula acestea se varsa in rezervorul de apa si se amesteca cu 0,8 litri de apa. Imediat ce solutia se omogenizeaza cu apa se porneste espressorul si se scoate o ceasca de apa calda.
Se asteapta aproximativ 15 minute si apoi se reia procesul pana cand espressorul se goleste definitiv. Ulterior se clateste cu trei litri de apa sau mai mult dupa care se poate utiliza in mod obisnuit. Trebuie sa aveti insa grija ca in acest proces sa nu supraincalziti aparatul. Daca e nevoie puteti astepta si mai mult de 15 minute intre perioadele de scoatere a solutiei.
Exista anumiti consumatori care ne recomanda, pe baza propriilor experiente, sa folosim sarea de lamaie in locul acestor solutii de pe piata, care sunt mai scumpe. Trebuie sa avem grija sa nu depasim concentratia. E recomandat sa punem doua linguri de sare de lamaie la un litru de apa si apoi sa amestecam pana se omogenizeaza continutul si dispar cristalele de sare.
E gresit sa credem ca daca folosim mai putin aparatul calcifierea apare mai tarziu. Mai multe studii au demonstrat ca la espressoarele care fac mai rar sau chiar mai putine espresso-uri pe zi apare mai repede decat la cele care fac si pana la 20 de cesti pe zi. Explicatia ar putea fi ca in timp ce nu e folosit espressorul, depunerile de calcar se pot intari si se elimina mai greu in timpul folosirii.