Articolul de astazi se bucura de o tonalitate stiintifica tocmai pentru ca are rolul de preciza in linii mari care sunt dotarile in materie de echipamente si instrumentar pe care trebuie sa le inglobeze un laborator in cadrul caruia personalul analizeaza evolutia culturilor de celule.
Echiparea respectivului centru stiintific incepe prin incorporarea unei hote microbiologice. Rolul acesteia este acela de a asigura un mediu imaculat pentru probele biologice ce urmeaza a fi studiate, ea protejandu-le concomitent de patogenii care pot aparea in aer. De cele mai multe ori, in ansamblul sau se evidentiaza un filtru „high efficiency particulate air” care permite recircularea aerului in incaperea respectiva. Care este procesul stiintific care sta la baza functionarii hotei microbiologice? Raspunsul este unul simplu si se bazeaza pe amplasarea unor placi tipice, realizate din „agar”, in interiorul echipamentului pret de aproximativ patru ceasuri.
Rezultatul imediat? Pe suprafata acestora se vor depune eventualele bacterii sau spori care exista in mediul de lucru. Daca rezultate sunt negative sau bacteriile identificate nu fac parte din clasa celor daunatoare, atunci se poate purcede cu succes spre analizarea probelor biologice. Daca rezultatul ne arata un potential pericol, atunci personalul specializat din laborator isi asuma responsabilitatea de a implementa masurile de asepsie impotriva potentialelor contaminari ireversibile.
Incubatoarele sunt si ele necesare intr-un astfel de laborator, ele reprezentand locatiile „speciale” care permit supravietuirea culturilor. Conditiile oferite de incubatoarele profesionale de laborator sunt ideale pentru buna evolutie a celulelor, ele raportandu-se la stabilirea factorilor abiotici esentiali: temperatura, umiditatea, precum si nivelul de dioxid de carbon. Vorbim si despre instrumentarul esential in lucrul cu diversele culturi de celule si bacterii, importanta fiind prezenta lamelor sterile, a penselor precise, dar si a foarfecilor. Din lista echipamentelor conexe amintim autoclavul sau, in limbajul ceva mai colocvial – sterilizatorul, precum si un cuptor ce indeplineste acelasi lor.
Printre aparatura indispensabila unui astfel de laborator se numara si centrifuga de laborator, ea fiind utilizata preponderent pentru invidualizarea sau crioprezervarea celulelor analizate. Personalul calificat ce lucreaza cu o centrifuga trebuie sa cunoasca faptul ca acest echipament emite aerosoli, ceea ce inseamna ca in cadrul proceselor analitice se introdus diverse tuburi sigilate de centrifugare, rolul lor fiind acela de a permite laborantului sa previzualizeze starea continutului inainte de a-l desigila complet. De asemenea, alte sfaturi care acompaniaza includerea unei centrifuge in laborator se raporteaza la necesitatea de a o amplasa intr-un loc usor accesibil, tocmai pentru ca este putin cam voluminoasa, dar si de a verifica intotdeauna echilibrarea sa, precum si predispozitia la coroziune.
Pentru a reduce la minimum probabilitatile de contaminare se recomanda de catre specialisti fructificarea unor materiale de lucru de unica folosinta. Nici materialele care acopera peretii si podelele laboratorului nu trebuie sa fie lasate la finalul listei de prioritati, acestea necesitand un anumit calapod. Pe de-o parte, ele nu trebuie sa fie usor afectate de reactivii care se perinda prin respectivul spatiu de lucru, iar pe de alta parte ele trebuie sa fie facil de curatat.