In momentul in care purtam discutii interminabile asupra meseriilor de top, incercam sa evitam cat de mult se poate segmentul IT, tocmai pentru a arata celor din jur care nu au avut ocazia sa se bucure de avantul tehnologic al acestui domeniu ca se pot castiga bani frumosi si fara a sta ore in intregi in fata calculatorului.
Sedentarismul pe care il acuza specialistii in domeniul IT, actualizarea constanta a informatiilor si lipsa noutatilor in cadrul zilelor de munca intruchipeaza motivele pentru care oamenii doresc sa se indeparteze cat mai mult posibil de aria IT, incercand sa se specializeze in cu totul alte segmente profesionale. In acest context, un avant tot mai puternic il capaa tehnicienii si electricienii, un grup restrans de profesionsti care nu au nevoie de studii cu duiumul pentru a se implini intr-o cariera banoasa. Desi studiile pe care trebuie sa le intreprinda un astfel de specialist nu se compara cu cele ale inginerilor, ale medicilor sau ale avocatilor, electricienii buni sunt tot mai dificil de gasit pe piata muncii.
Aceasta lipsa sonora de personal ne determina sa ne intrebam care sunt calitatile ce lipsesc cu desavarsire performerilor din mediul autohton, care nu reusesc de cele mai multe ori nici macar sa satisfaca simplele cerinte ale constructiilor urbane din punctul de vedere al instalatiilor electrice implementate, nici sa nu mai vorbim despre evolutia consistenta si despre progresul acestor cadre.
Responsabilitatea? Ca in orice alta meserie, a fi responsabil inseamna foarte mult. Cu atat mai important este sa iti atribui aceasta trasatura de caracter in momentul in care garantezi pentru siguranta celor din jurul tau, indiferent ca vorbim despre publicului infantil sau cel matur. Drept dovada, in momentul in care urmeaza sa finiseze o instalatie electrica in apartamentul unei persoane, electricianul trebuie sa fie 100% ghidat de sentimentul de responsabilitate, nelasand nici macar un fir neizolat la locul sau. De asemenea, a fi responsabil inseamna a ii instiinta pe proprietari in privinta anumitor riscuri, indiferent ca acestea par sau nu pasibile sa devina realitatea crunta.
Puterea de a-si asuma proiecte individuale? Nu foarte multe persoane se gandesc la importanta proiectelor obtinute si indeplinite pe cont propriu, multumindu-se sa lucreze pentru o anumita companie. Fie ea una de mici dimenisiuni sau o multinationala, societatea la care suntem angajati nu ne permite intotdeauna sa ne depasim conditia, iar din aceasta cauza trebuie sa ne facem timp pentru a evolua pe cont propriu.
Seriozitatea? O persoana serioasa va fi intotdeauna aceea care va obtine cele mai bune rezultate, in special in mediul profesional. Intuitiv, o data cu asumarea sentimentului de seriozitate oamenii incep sa fie mai putin ignoranti cu statutul lor curent sau cu viitorul care ii asteapta, gandindu-se de doua ori inainte sa intarzie la un interviu sau sa plece de la munca inainte de a-si fi pus la punct treaba pe ziua respectiva.
Dedicarea? In final, daca nu suntem 100% dedicati unei anumite meserii, atunci sansele noastre spre succes scad dramatic, devenind intamplatoare sau nule.