75 la suta dintre persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 33 au a avut o criza de viata trimestriala, potrivit unui studiu realizat de LinkedIn. 59 la suta dintre cei chestionati au raportat ca nu s-au simtit siguri cu privire la ce sa faca in continuare in cariera si in viata lor. 49% au spus ca nu castiga suficient. Si inca 44% au raportat ca sunt doar „blocati intr-o rutina”.
Toata presiunea pentru a reusi, a planifica un viitor, a face bani, dar si pentru a avea un loc de munca de care sa fiti „pasionat” si sa va implineasca intr-un fel sunt doar cateva dintre dorintele de pe lista cu prioritati. Aceste asteptari pe care le avem pentru noi insine pot duce la niste dezamagiri destul de masive cand ne dam seama ca ar fi imposibil sa faci toate aceste lucruri – sau cel putin sa le faci bine .Nu este deloc surprinzator faptul ca aproape un sfert dintre respondenti au raportat, de asemenea, ca au luat o pauza de cariera in totalitate, luandu-si timp sa se aseze si sa-si dea seama ce urmeaza sa faca.
LinkedIn a constatat ca cea mai mare parte a acestei nelinisti pe care o simtim provine de la doi factori majori:
1) gasirea unui loc de munca de care sa fim pasionati
2) compararea cu prietenii.
In timp ce aceste preocupari provoaca o mare nesiguranta pentru toata lumea, acestea afecteaza si mai mult femeile. Peste 50% dintre femeile din studiu au raportat senzatie de anxietate, in comparatie cu doar 41% dintre barbati.
Anxietatea cauzata de incertitudinea cu privire la locul de munca are sens. Suntem destul de indreptati sa mergem la scoala pana cand ajungem la varsta de 22 de ani, apoi ne asteptam sa gasim rapid un loc de munca care sa ne aduca sume mari de bani, dar in acelasi timp sa ne faca sa fim pasionati si fericiti, pe langa faptul ca dorim sa ne ofere timp sa calatorim si sa petrecem timp cu familia. Realitatea este ca acest lucru nu este posibil pentru majoritatea oamenilor. Incepem sa ne intrebam daca ne pierdem timpul la locul de munca pe care il avem sau daca este prea tarziu sa ne schimbam cariera – ne simtim blocati. Studiul a constatat ca pivotarea in cariera a devenit mult mai frecventa, iar peste o treime dintre respondenti au schimbat industria. In timp ce aceasta alegerea poate parea super coplesitoare, nu trebuie sa fie. Fiecare slujba pe care ati avut-o vreodata v-a oferit abilitati pe care le puteti folosi intr-o alta industrie, la alt loc de munca. Incepeti cu determinarea punctelor forte – apoi dati-va seama cum se transfera aceste abilitati.
In ceea ce priveste problema comparatiei, nu trebuie sa faceti altceva decat sa va prindeti atunci cand va aflati in acea zona si sa incercati sa va indepartati de aceasta practica. Incepeti sa nu urmariti persoane pe medii sociale care va fac sa va simtiti oribil in legatura cu dvs. Adesea uitam ca vedem doar o perceptie inclinata a vietii tuturor celorlalti. Cu o gandire sanatoasa, pozitiva si putin echilibru si curaj, puteti sa gestionati cu brio si sa depasiti orice criza.