Daca am norocul ca vreun “veteran” care sa aiba macar 35 de ani sa citeasca aceste randuri, as fi foarte multumit. Nu cred ca multi dintre cei de astazi stiu despre ce a fost Grupa B, ce a insemnat ea si ce inseamna astazi. Pentru inceput, nu vorbesc despre grupa de sange, ci despre raliuri, Grupa B fiind probabil cea mai grozava grupa de raliuri din toate timpurile.
Nici eu nu aveam de unde sa stiu despre Grupa B daca nu vedeam aceste masini in Colin McRae Rally 04. Am fost intrigat de puterea lor si am inceput sa fac si sa refac cursele in care le gaseam. De atunci si pana am jucat acum DiRT 3, le-am mai reintalnit si am inceput sa ma documentez mai mult despre ele, devenind din ce in ce mai legat de acestea.
Grupa B a reprezentat categoria celor mai puternice, mai rapide si mai sofisticate masini de raliu din istorie. Aceasta categorie a luat nastere in 1982 si a reunit unele dintre masinile care au scris o istorie nemaivazuta, pe alocuri patata cu sange. Aceste raliuri au reusit sa adune probabil zeci de mii de oameni la un singur eveniment, lucru nemaivazut in ziua de azi, fanii stateau peste tot, chiar si pe drum, fotografiind masinile si ferindu-se in ultima clipa de soferii ce nu incetineau.
Daca ar fi sa descriu in acest paragraf Grupa B asa cum o vad, ar suna cam asa: Masinile care au concurat acolo erau adevarate bestii pe patru roti. Bestii pe care adevarati artisti cu sange rece le imblanzeau pe traseu, transformand fiecare viraj intr-un spectacol si avand curajul de a mentine pedala de acceleratie apasata desi in fata lor erau foarte multi oameni pe traseu. Dar nu, Grupa B a fost mult mai mult de atat, poate fi numita si perioada de aur a raliului.
Grupa B a avut un sfarsit brusc, in 1986 – Henri Toivonen si copilotul sau au pierit intr-un tragic accident in Turul Insulei Corisca – o clipa de neatentie a facut ca acesta sa plonjeze intr-o vale de pe marginea drumului, unde cei doi si-au gasit sfarsitul. Alte accidente bateau deja cuie in sicriul Grupei B, mai ales cand Joaquim Santos a pierdut controlul masinii intrand in oamenii de pe marginea drumului: 31 au fost raniti si 3 au decedat.
Multi inca isi amintesc de aceste vremuri cu nostalgie, este pacat ca nu mai exista o asemenea grupa de raliu, cu masini precum Audi Sport Quattro S1, una dintre cele mai de succes masini ale Grupei B, ce avea o putere de 591 cai-putere, in conditiile in care astazi limita este de 300 cai-putere.
Moartea lui Toivonen a schimbat fata raliului, introducand reguli severe cu privire la siguranta soferilor dar si a spectatorilor. Acesta dar si Grupa B in general au scris o pagina importanta de istorie, categoria putand fi cu usurinta identificata ca legenda, fiind singura de acest fel, din punctul meu de vedere.