“One day Alice came to a fork in the road and saw a Cheshire cat in a tree. Which road do I take? she asked. Where do you want to go? was his response. I don’t know, Alice answered. Then, said the cat, it doesn’t matter.”
din ‘Alice in Tara Minunilor’ de Lewis Carrol, scriitor, 1832-1898
`Intr-o zi Alice ajunse la o intersectie si vazu o pisica de Cheshire in copaci. Pe care drum sa o iau? intreba. Unde vrei sa ajungi? primi raspuns. Nu stiu, spuse Alice. Atunci, spuse pisica, nu conteaza.`
Intr-unul din discursurile sale, Zig Ziglar vorbeste tocmai despre stabilirea de obiective.
El povesteste cum ani la rand a incercat sa slabeasca, dar nu a reusit acest lucru pana ce nu a facut urmatorii pasi legati de acest obiectiv:
1. l-a scris pe o hartie
2. l-a datat
3. a enumerat obstacolele care ar putea sa ii apara in cale
4. a identificat oamenii, grupurile sau organizatiile cu care trebuie sa coopereze
5. si-a stabilit un plan de actiune
6. si-a stabilit un termen de finalizare
7. a identificat toate beneficiile pe care i le aducea obiectivul implinit
si numai dupa acest moment obiectivul sau a devenit realitate.
In anii 50, Japonia era devastata de razboi, fiind literalmente in ruine, cu populatia decimata si traind la limita subzistentei. In acest context, reprezentantii industriei si ai guvernului s-au intalnit si au stabilit urmatorul obiectiv: Japonia va ajunge in anii 50 cea mai mare producatoare de textile din lume. In 1959 si-au vazut obiectivul atins.
In 1960 si-au stabilit un alt obiectiv: in anii 60, Japonia va deveni numarul 1 in productia de otel. Tine cont ca rezervele de fier si de carbune ale Japoniei sunt absolut nesemnificative, astfel ca un asemenea obiectiv parea de-a dreptul absurd. Si totusi au reusit.
In 1970, japonezii si-au stabilit un alt obiectiv: in anii 70 vor deveni numarul 1 mondial in productia de automobile. Au ratat cu un an J , atingand obiectivul abia in 1980.
In 1980 si-au propus sa fie numarul 1 mondial in productia de calculatoare si electronice. Restul este istorie.
Concluzia lui Ziglar: este absolut obligatoriu sa ai obiective, sa ti le notezi, sa le datezi, sa identifici obstacolele, respectiv oamenii si grupurile cu care sa colaborezi, trebuie sa iti creezi un plan de actiune si mai ales sa notezi ce ai tu de castigat din toate acestea.
Pe acelasi youtube vei gasi povestea lui Brian Tracy, care nu a reusit sa termine nici macar studiile liceale, fiind foarte sarac, muncea ocazional pe santiere de constructii, era mereu falit, avea doar o masina veche, care de cele mai multe ori ii servea si drept locuinta.
Intr-o zi s-a intrebat de ce unii oameni au mai mult succes decat altii, caci privind la cei mai multi dintre acestia, nu pareau a fi mai inteligenti sau mai buni decat el in vreo privinta. Pana la urma a ajuns la concluzia ca oamenii de succes au obiective scrise.
Asa ca si-a notat mai multe obiective pe o bucata de hartie si in 30 de zile i s-a schimbat viata radical. Azi este un autor de succes cu lucrari – carti si programe educative – traduse in zeci de limbi.
Retine ca intotdeauna primul pas in atingerea unui obiectiv este tocmai stabilirea acestuia.
Unele obiective le putem stabili usor, deducandu-le din profilul personal. De exemplu, daca ai simt practic si iti place tehnologia moderna, atunci probabil ca unul din obiectivele tale va fi sa lucrezi intr-o firma producatoare. Daca esti sociabil si iti place munca de birou, atunci unul din obiectivele logice ar fi sa lucrezi in domeniul serviciilor.
Dar nu toate obiectivele rezulta atat de simplu si logic din profil. Unele obiective trebuie stabilite in mod arbitrar in functie de mai multe caracteristici, cum ar fi educatia, experienta, nivelul de cariera, scopul urmarit, aptitudinile, personalitatea, pasiunile.
Daca esti la inceputul carierei, atunci unul din obiective trebuie sa fie obligatoriu posibilitatea de a invata si acumula experienta folositoare. Acest criteriu este mult mai important decat beneficiile materiale, dar putini tineri isi dau seama de asta. Daca la inceputul carierei vei avea un job bine platit – putin probabil, dar posibil -, dar plat, anost, limitat, nivelul carierei si al beneficiilor aferente va creste gradual, linear, cate un pic in fiecare an. In schimb, daca la inceputul carierei lucrezi pe bani mai putini, dar la un loc de munca unde poti sa inveti intr-un an cat altii in zece, nivelul carierei si beneficiile vor creste exponential. De la un timp, vei fi surprins sa constati ca este posibil ca responsabilitatile, importanta si beneficiile jobului (sau a joburilor) aproape sa se dubleze de la an la an.
Este foarte important ca primul lucru pe care il faci inainte de a-ti edita CV-ul si de a aplica la joburi sa iti stabilesti obiectivele si profilul. Trebuie sa stii exact ce poti oferi, ce ti se potriveste si ce urmaresti. Nu are nici un rost sa aplici la orice job in companii din industrii diverse, numai pentru ca ofera masina si telefon de serviciu. Sa ai astfel de beneficii sau instrumente de lucru este foarte placut, dar nu la asta trebuie sa te uiti cand citesti un anunt de angajare, ci la descrierea companiei, la responsabilitati si cerinte. Daca acestea corespund cu obiectivele si profilul tau, poti sa aplici linistit. Abia din acest punct poti eventual sa folosesti oferta de masina si telefon (sau lipsa ei) ca pe un criteriu eliminatoriu.