Daca nu stii ce solutie ti se potriveste, cel mai bine este sa treci in revista toate variantele si sa decizi care se potriveste cel mai bine nevoilor si dorintelor tale. Ce fac pana la urma panourile solare? Ele au rolul de a transforma energia solare in energie termica sau electrica.
Astfel, avem de-a face cu doua tipuri de panouri: cele solare termice, care transforma resursa solara in energie termica si modelele de panouri solare electrice, care o transforma in energie electrica. Puteti, asadar, opta pentru modele termice sau electrice.
Panouri solare termice – ele sunt folosite pentru a incalzi apa pe care o folosim pentru locuinta noastra. Functioneaza pe baza unei tubulaturi, realizate din cupru, care are in compozitie un agent termic, al carui rol este acela de a prelua energia emanata de soare si de a o transforma in energie termica. Materialele din care sunt confectionate aceste produse capteaza foarte bine energia si o concentreaza intr-o singura directie. Si in acest caz, puteti opta pentru mai multe variante de panouri: vidate sau plane.
Panouri solare electrice – sau fotovoltaice; energia care determina vibratia atomilor este captata direct de la soare, sub forma unor fotoni, care se prezinta in maniera de flux. Acestia se ciocnesc cu electronii de valenta, producand astfel sarcina. Aceasta din urma pune bazele formari curentului electric. Acesta nu este insa singurul mecanism ce sta la baza transformarii energiei solare in energie electrica. Exista o serie de alte mecanisme, dintre care putem aminti efectul fotoelectric intern sau pe cel fotovoltaic.
De ce sa folosim energia solara?
Pentru ca reprezinta solutia ideala, pe termen lung, care ne ajuta sa economisim sume considerabile de bani. Investitia initiala este recuperata rapid, pentru ca, odata instalat sistemul, nu mai suntem nevoiti sa investim sume de bani pentru energie, pentru ca, sistemul capteaza energia solara, iar, cu totii stim ca energia solara este gratuita.
Aceste sisteme pot furniza apa calda pentru uzul menajer, dar pot contribui si la incalzirea locuintei, intr-adevar, nu la capacitate maxima, insa poate ajuta acest proces. Acestea sunt principalele motive pentru care, tot mai multi oameni apeleaza la aceste servicii de calitate si aleg sa isi instaleze panouri solare electrice sau termice, care sa le eficientizeze procesele intreprinse in locuinta, in viata de zi cu zi.
Companiile profesioniste ofera variante de panouri solare presurizate, care au capacitatea de a incalzi aproximativ 10 L de apa si nepresurizate, folosite in special de familiile cu mai multi copii, pentru ca poate produce 100 L de apa.
Asadar, atunci cand alegem o solutie pentru locuinta noastra, trebuie sa comparam necesitatile si dorintele noastre cu ceea ce ofera fiecare produs si, in felul acesta, sa il alegem pe cel care ni se potriveste.