O persoana care respecta indeaproape grila echipamentelor individuale de protectie pe care trebuie sa le poarte in timpul orelor de lucru constientizeaza faptul ca fiecare parte a corpului are nevoie de acelasi grad de protectie. La nivelul capului, cei mai importanti sunt analizatorii, caci acestia realizeaza legatura cu alte sisteme importante ale corpului. De departe, intr-un mediu de lucru in care expunerea la praf, substante si vapori chimici este la ordinea zilei, utilizarea acestor masti de protectie devine o regula de aur. Atat pentru angajati, cat si pentru cei care le supravegheaza atent activitatile, siguranta si randamentul.
In atentia cititorilor nostri care lucreaza intr-un mediu de lucru aspru, in care expunerea prelungita la diverse particule devine o problema importanta, ne-am gandit sa configuram un ghid de alegere al mastilor de protectie. In plus, acesta poate fi un sprijin si pentru antreprenorii care vor sa isi desfasoare activitatea subordonandu-se in totalitate reglementarilor impuse de SSM & SU.
In mod obiectiv, cel mai important este ca beneficiarul sa se bucure de o masca de protectie ce nu impune restrictii la nivelul respiratiei. Pentru respectarea acestui lucru este necesar ca modelul ales sa fie prevazut in egala masura cu o supapa de expiratie, dar si cu un filtru ce nu limiteaza expulzarea aerului acumulat la interior.
Un alt aspect este legat de modul in care se elimina riscul de acumulare al aerului cald si umed la interiorul mastii, acesta trebuind sa fie expulzat facil cu ajutorul supapei de expiratie. Pentru un confort sporit in timpul efortului fizic, ideal ar fi ca aerul sa fie evacuat natural.
Confortul este un alt aspect pe care trebuie sa il aveti in minte in momentul achizitiei mastii, de cele mai multe portiunile marginale fiind acelea care ridica probleme. Astfel, marginile trebuie sa fie suficient de flexibile, astfel incat sa nu provoace dureri si leziuni, dar sa permita si o buna fixare la nivelul capului.
De asemenea, este important ca dimensiunea sa din fabrica sa fie gandita astfel incat sa acopere toti analizatorii, dar si pielea purtatorului, fara a fi nevoie sa fie reasezata sau intinsa pentru o acoperire uniforma. De cele mai multe ori, pentru ca pozitia sa fie una corecta, sigura si confortabila pentru utilizator, producatorii se straduiesc sa aduca pe piata de profil masti cu benzi de fixare, de diferite marimi. Rolul benzilor este chiar cel de tensionare a materialului.
Compatibilitatea cu pielea purtatorului este si ea foarte importanta, iar din aceasta cauza mastile profesionale vor prezenta la interior o tesatura moale, dar si un eventual strat igienic cu rol de absorbtie. Acesta va fi util la nivelul nasului, mai ales daca mediul de lucru implica temperaturi mai ridicate sau treceri abrupte de la frig la caldura. Astfel, garnitura interioara devine un criteriu important de selectie, rolul angajatorilor fiind acela de a investi in materiale fine, confortabile, si nu in texturi dure sau rugoase.
Greutatea mastii reprezinta un aspect care cantareste foarte mult in procesul de selectie, tehnologiile inovative ale prezentului oferind optiuni ergonomice, usoare, care nu ingreuneaza efortul fizic al angajatilor.
Nu in ultimul rand, este de urmarit compatibilitatea mastii cu restul echipamentelor individuale de protectie, atat din punct de vedere practic, cat si din perspectiva estetica.