Suntem in Romania si, in prag de an electoral, se discuta de salariul minim. Sindicatele cer 1040 de lei, patronatele spun ca nu pot sa ofere decat 880 de lei iar Guvernul propune cu inima stransa 900 de lei, dupa ce initial a avansat suma de 850 de lei. In cele din urma, agentiile de stiri dau ca sigura informatia conform careia autoritatile s-au oprit la suma de 900 de lei pentru salariul minim. „Nivelul de 900 de lei nu va influenţa inflaţia. Cred că toată lumea a înţeles că mai mult nu se putea. Patronatele au spus că suma de 900 de lei se situează în limita lor de suportabilitate”, sustine ministrul Muncii, Paul Pacuraru.
Batalia pentru salariul minim, la granitele UE este una destul de nefericita cata vreme noi suntem ca tara “saracii uniunii”. In Romania, salariul minim are cea mai mică putere de cumpărare din UE, potrivit datelor Oficiului European pentru Statistica, Eurostat. Bulgarii în schimb, deşi au un salariu mai mic, au o putere mai mare. Şi aceasta pentru că preţurile din ţara lor sunt mult mai mici decât la noi.
Potrivit realitatea.net, românii şi bulgarii se situează pe ultimele locuri în topul salariilor minime europene, cu doar 194 euro şi respectiv 152 de euro pe lună. Datele Oficiului European de Statistică, Eurostat arată că, la polul opus, se află locuitorii din Luxemburg cu un venit minim de peste 2.500 de euro