Vreme de aproape un veac muzica populara a fost o componenta importanta a culturii traditionale romanesti, o parte din viata de zi cu zi a romanului prin intermediul careia isi exprima trairile, sentimentele acumulate de-a lungul vietii sale. Muzica populara romaneasca a dainuit de-a lungul anilor in spatial carpato-danubiano-pontic datorita traditiilor si obiceiurilor stramosesti impamantenite in cultura oamenilor de la tara dar si a orasenilor.
Cu timpul acest gen s-a dezvoltat, oamenii de cultura ca folcloristul Constantin Brailoiu, Emilia Comisel, Tiberiu Alexandru si Marioara Murarescu au netezit drumul marilor interpreti de muzica populara: Maria Lataretu, Liviu Vasilica, Ion Dolanescu, Maria Ciobanu, Achim Nica, Angelica Stoican, Domnica Trop s.a.m.d. Odata cu caderea regimului comunist un rol din ce in ce mai important in propagarea muzicii traditionale romanesti il va avea celebra emisiune “Tezaur Folcloric” realizata de doamna Murarescu in colaborare cu TVR. Aici apar nume noi ca Petrica Matu Stoian, Constantin Enceanu, Niculina Stoican ori Aurel Tamas care se lanseaza in lumea muzicii populare sub atenta supraveghere a dna. Murarescu in cadrul numeroaselor editii Tezaur Folcloric. Astazi acesti interpreti se bucura de o popularitate formidabila si de aprecierea publicului iubitor de folclor.
Incepand cu anii 90’ muzica romaneasca sufera o transformare din ce in ce mai profunda. Apar genuri muzicale imprumutate in special din vest, genuri noi(ex: manelele) genuri hibrid ca muzica etno, ceea ce duce la o diversificare a pietii muzicale romanesti. Insasi muzica populara sufera transformari evidente, ajungandu-se ca in zilele noastre o parte a muzicii traditionale sa fie inlocuita cu muzica comerciala. Totodata observam o degradare continua nu numai a muzicii populare ci a intregi muzici romanesti.
Oricum ar fi muzica populara va dainui, cu dificultati sau nu, traditiile noastre se vor perpetua din generatie in generatie. Datoria noastra este sa promovam in continuare muzica traditionala romaneasca, cea care ne confera o identitate fara de care cultura romaneasca ar fi mai saraca.