Nu este o noutate faptul ca evenimentele isi celebreaza tot mai adesea „startul” sau „apogeul” prin intermediul unei lansari spectaculoase de lampioane, fie ca vorbim despre un eveniment festiv intru totul special pentru public – de pilda Revelionul, fie ca discutam despre o ocazie inedita in plan personal, asa sunt nunta, botezul sau aniversarile. Argumentele ce justifica alegerea publicului autohton sunt simple, ele fiind reprezentate in egala masura de pretul atragator al lampioanelor, dar si faptul ca reusesc prin al lor design sa defineasca o atmosfera de poveste.
Un gram de istorie
Desi sunt atat de populare in momentul de fata, putini oameni cunosc originile reale ale lampioanelor colorate, ele fiind prezente in cultura poporului chinez inca din cel de-al treilea secol de dinainte de Hristos. Fara intrerupere, in indepartata Republica Chineza se celebreaza sarbatoarea acestor lampioane inca de acum 2000 de ani, scopul fiind acela de a trasa inceputul imaginar al noului an.
Legendele spun ca tentativa de a lansa lampioanele zburatoare spre cer isi gaseste suflul intr-o incercare de imbunare a zeitatii focului, care pe atunci ameninta tacit incendierea oraselor. Maniera prin care sperau sa schimbe intentia zeitatii nu era altceva decat un truc, lansarea lampioanelor avand scopul de a-l induce pe acesta in eroare, facandu-l sa creada ca deja orasul era cuprins de flacari aprinse.
Cum au evoluat lampioanele in zilele noastre?
Destul de mult, am spune. In special daca ne gandim la faptul ca exista numeroae reguli in privinta lansarilor spontane, acestea trebuind sa se desfasoare doar in spatiile largi, intinse, unde nu se regasesc arbori sau diverse linii alimentate pe baza de energie electrica. In plus, din locatiile respective trebuie sa lipseasca si cladirile acoperite cu diverse bannere publicitare, cu reclame sau copertine, precum si blocurile prevazute cu balcoane. Lansarea lampioanelor poate fi o activitate care solicita servicii de curatenie implementate in mediul public, in acest domeniu nefiind multe echipe care se angreneaza in curatenia la exterior. In plus, uneltele pentru a curata resturile unei astfel de lansari trebuie sa fie unele performante, care nu au cum sa fie alimentate fizic in mediul exterior. Asadar, vorbim despre munca in zadar, lucru care nu coincide cu filosofia firmelor de curatenie ce taxeaza per metru patrat.
Chiar daca sunt alcatuite din materiale biodegradabile, ceea ce le face mai putin poluante pentru mediul inconjurator, lampioanele trebuie sa nu fie lansate in preajma aeroporturilor sau in aproprierea rutelor intens circulate de autovehicule, tocmai pentru ca semnalul lor luminos ar putea conduce la erori din partea soferilor participanti la trafic. Iar pentru ca accidentele au oricum o frecventa iesita din comun, orice factor care poate distrage atentia soferilor este considerat un pericol pentru mediul public, fiind interzis la exterior. Concluzionand, lampioanele sunt accesorii cu o istorie indelungata, cu un suflu magic ce le inconjoara si cu o abilitate extraordinara de a aduce oamenii laolalta, insa pot deveni periculoase daca nu sunt folosite in spatiile corespunzatoare.