Romania este o tara in care daca esti pescar te poti bucura de o multime de pesti, care mai de care mai interesanti si de ce nu, mai deliciosi. Iata care sunt pestii de apa dulce pe care ii poti gasi la noi in tara si care sunt caracteristicile fiecaruia:
– Avatul. Nu este cel mai cunoscut peste, insa este un peste care impresioneaza. De regula este gasit in apele curate, avand o lungime care poate sa ajunga chiar si la 120 de centimetri. In ceea ce priveste greutatea, pestele poate sa atinga nu mai putin de 12 kg. Perioada in care poate fi pescuit este martie-noiembrie iar hrana pe care o apreciaza cel mai mult sunt pestii de talie mica. Din pacate, este o specie pe cale de disparitie si este protejata prin conventia de la Bern, asadar, sunt slabe sanse sa iti poti utiliza mult iubitele scule de pescuit cu asa ceva.
– Carasul. Este o captura intalnita destul de des pe baltile din Romania. Face parte din aceeasi familie ca si Crapul insa nu are mustati si este mai mic. Este un peste rezistent, care poate sa faca fata fara probleme conditiilor dificile de mediu. De regula, carasul poate sa fie prins cu scule usoare de pescuit, care ajung la fundul apei. Faptul ca este un peste fara pretentii la mancare si ca traieste in bancuri de pesti de aceeasi varsta si marime, il face destul de usor de prins. Astfel, un pescar amator poate spera la capturi frumoase de caras.
– Crapul. Este un peste foarte cunoscut in randul pescarilor si in randul celor care consuma carne de peste. De regula, il putem gasi in numeroasele crescatorii din tara. Este un peste omnivor care poate sa ajunga la dimensiuni consistente si care are reputatia de a fi destul de invaziv, afectand alte specii de pesti care cresc in jurul sau. Cele mai propice luni pentru crap sunt lunile de vara, cand poate fi descoperit inotand chiar sub luciul apei.
– Pastravul. Este un peste delicios, care este intalnit destul de des in crescatorii. Acesta traieste in ape curgatoare reci si clare, dar si in lacuri, atata vreme cat sunt curate. Un pescar experimentat stie ca exista destul de multe tipuri de pastrav si poate sa ii recunoasca dupa culoare sau dupa forma. In Romania, cei mai intalniti pastravi sunt cei ce fac parte din speciile indigen sau curcubeu. Daca vrei sa prinzi pastrav, trebuie sa stii ca lungimea minima a pestelui pe care il poti retine este de 20 de centimetri, iar pentru captuararea acestuia ai nevoie de monturi pescuit performante, care sa te tina in pas cu mobilitatea acestui peste.
– Somnul. Este o specie mare , care se gaseste in multe rauri din Romania. Somnul care se gaseste in Dunare este una dintre cele mai mari specii cunoscute. Desi nu este un peste frumos si se hraneste cu o multime de animale mici, somnul este un peste gustos, care pune la incercare capacitatea pescarilor de a-l captura.
– Platica. Daca vrei sa prinzi un peste comun, care poate sa fie gasit in majoritatea lacurilor si raurilor din tara, platica este acela. Este un peste sedentar care se sperie repede, traieste in bancuri si mananca orice, incepand cu crustacee mici si terminand cu larve sau plante.