În viaţa cotidiană se impune de multe ori să ne folosim de politeţe în cele mai diverse situaţii. Politeţea ne poate aduce avantaje, ne poate salva, dar folosită greşit poate avea urmări neplăcute.
Când faci un serviciu cuiva, bunele maniere şi regulile nescrise ale bunului simţ ar trebui să-l îndemne pe respectivul să-ţi adreseze mulţumiri. La rândul tău ar trebui conform aceloraşi regluli să-i dai de înţeles că plăcerea de a-l ajuta a fost de partea ta. Atunci când te întâlneşi sau te desparţi de o persoană ar trebui să-i adresezi formule corespunzătoare de salut. La fel când vorbeşti la telefon. Există reguli de politeţe chiar şi la comunicarea on-line. Toate aceste formule de politeţe trebuie însă folosite FOARTE SINCER, pentru că altfel se pot întoarce împotriva ta.
Nu ar trebui să mulţumeşti cuiva pentru un favor decât dacă simţi asta. Prefer un“Mulţumesc!” simplu şi sincer decât o formulă linguşitoare şi falsă din care să reiasă evident că persoana respectivă nu are nici cea mai mică urmă de recunoştinţă pentru gestul meu. Într-un astfel de caz îmi va fi foarte greu să-l mai ajut cu altă ocazie. Prefer să nu-mi mulţumească deloc decât să văd cu câtă silă şi obligaţie o spune.
Decât să lălăi 3 minute pe refrenul “Cu… plă…ce…re…” şi să te doară în cur de mulţumirile adresate, dându-mi de înţeles că m-ai ajutat forţat de anumite împrejurări, obligat sau din ruşine, mai bine las-o moartă şi fă-te că nu mai auzit când ţi-am mulţumit. În ambele cazuri nu voi mai apela la serviciile tale.
Când îmi adresezi un “Salut!” sau “La revedere!” spuse acru printre dinţi mă dezguşti şi prefer să te prefaci că nu m-ai văzut decât să-mi strici ziua şi să regret că te cunosc. Cum te-ai simţi să te salut şi eu într-un asemenea mod? Când îţi exprimi bucuria sau regretele pentru un anumit eveniment nu o face doar formal şi din complezenţă; dacă nu le simţi cu adevărat, acestea nu au nicio valoare.
Atunci când spui “Mulţumesc”, “Cu plăcere”, “Bună ziua”, “La revedere”, “Felicitări”,“Îmi pare rău” sau orice formulă asemănătoare contează foarte mult modul în care o faci, timbrul vocii, gesturile, privirea şi expresia feţei. Dă-mi de înţeles că îmi mulţumeşti din suflet, că te bucuri că m-ai putut ajuta, că îţi face plăcere să mă întâlneşti, că aştepţi cu nerăbdare să ne revedem, că te bucuri sincer pentru reuşitele mele sau că regreţi cele întâmplate. Nu fi fals pentru că voi simţi că mă minţi şi mă voi purta ca atare.
Învaţă toate astea şi cu siguranţă vei avea mai mult de câştigat în relaţiile inter-umane.