Quatro Formaggi originala este o pizza cu mult rafinament in gust, chiar daca vorbim despre o compozitie relativ restransa, atipica pentru persoanele care s-au obisnuit sa serveasca sortimente bogate in carnuri, ciuperci, legume ori topping-uri picante. Dupa cum probabil stiti, inovativitatea acestui sortiment de pizza consta in faptul ca a sa compozitie turnata deasupra nu mai este formata din straturi succesive de sunca, ciuperci ori mozzarella, ci se mizeaza exclusiv pe ingrediente din aria branzeturilor selecte. Mai exact, patru feluri de branza stau la baza acestui deliciu, alaturi de aluatul pufos, subtire ori medium. Pentru cei care nu sunt obisnuiti sa incerce un asemenea festin parisian, reteta isi poate imbogati distributia, incluzand sos de rosii cu busuioc pe substratul de aluat.
In principiu, cele patru sortimente sunt la alegerea dumneavoastra. Insa, daca doriti sa lucrati dupa regulile impuse de renumita pizzerie din Ploiesti – Acapulco – atunci trebuie sa va limitati la gorgonzola, mozzarella, parmezan si emmentaler, toate acestea fiind utilizate intr-o proportie de 100 de grame. Asadar, avem o cantitate de 400 de grame de branzeturi, ceea ce inseamna ca va trebui sa pregatiti aproximativ 100 – 150 de grame de aluat subtire, bine framantat.
Din punctul de vedere al aluatului, libertatea de alegere va apartine, in cartile de bucate ale maestrilor italieni existand o sumedenie de retete usor de preparat, in functie de consistenta pe care doriti sa o imprimati aluatului. Cele 400 de grame de branzeturi pot fi utilizate pentru a orna aproximativ trei pizza cu un diametru de 30 de centimetri, asta daca nu faceti parte din categoria persoanelor gurmande care adora extra topping-ul pe pizza servita calda.
Sosul de pizza poate fi inclus in reteta sau nu, in functie de afinitatea fiecarei persoane. Sfatul meu este acela de incerca ambele variante in cadrul pizzeriei Acapulco, asta pentru a va aprofunda gusturile. In acest fel, atunci cand va veti pregati propria reteta veti avea oportunitatea de a o personaliza dupa bunul plac, jongland deopotriva cu cantitatea de branzeturi ori cu sosul de rosii in stil italian. Dintre cele patru branzeturi, mozzarella si emmentaler-ul sunt acelea care se dau prin razatoarea cea mai rara, urmand ca bucata de gorgonzola sa fie impartita in fasii mai mici, sectionate cu ajutorul unui cutit.
Dupa ce ati intins aluatul cu ajutorul unui sucitor il puteti rula pe acest instrument, transferandu-l facil in tava apretata cu putin ulei. Acoperiti aluatul cu putin sos de rosii, iar apoi distribuiti eterogen sortimentele de branzeturi, adaugand din loc in loc cate o bucatica de gorgonzola. Timp ce circa cincisprezece minute dupa ceas, pizza va sta la cuptor pentru a se rumeni pe margini, urmand a fi savurata doar calda. Da, asa cum ati auzit pizza Quatro Formaggi se serveste doar in versiunea calda, pentru ca isi pierde consistenta moale in momentul in care se raceste.