Pentru doua portii:
2 bucati de rasol de manzat, cu maduva
3 morcovi mari
o ceapa
hrean
o bucatica de unt
cca 10 boabe de piper negru
Chiar daca trebuie fiert mult, rasolul de manzat este unul dintre cele mai putin complicate feluri. Chiar recomand incepatorilor sa-l incerce. Eu unul am noroc de o macelarie la doua blocuri de mine. Dar gasiti rasol si la Gima si in orice magazin de carne respectabil.
Puneti bucatile de rasol la fiert, intr-o oala in care apa sa le acopere. Dupa ce fierb cateva minute, puneti carnea pe un tocator, scurgeti apa (cu grija, arrrrrdeeee!) si spalati oala, atentie mai ales la spuma intarita de pe margine. Turnati apa proaspata in oala si puneti din nou bucatile de manzat la fiert, impreuna cu morcovii taiati felii mari si cu ceapa intreaga, curata de coaja. Aruncati inauntru sarea si boabele de piper.
O sa dureze. Intr-o oala fara presiune, o sa fierbeti la foc mediu cam doua ore. Asezati capacul cat se poate de etans. Daca nu aveti capac cu gaura de aerisire, incercati sa asezati capacul astfel incat evaporarea sa fie cat mai lenta. Aveti insa oricum grija sa adaugati apa cand scade, controland rasolul din cand in cand. Partea buna e ca la un moment dat, in cele mai multe cazuri, maduva din os se va desprinde si puteti s-o intindeti pe paine. Yuuuummmyyy!
Cand carnea a fiert, asezati-o pur si simplu pe farfurie. Puneti deasupra o bucatica de unt. Asezati si morcovii fierti in farfurie. Langa ei aruncati un mot de hrean, vi-l recomand pe cel de piata, de la tarani. E mai proaspat, mai sanatos si, daca aveti un stil de viata la fel de dezordonat ca al meu, veti face concursuri de inspirat borcanul de hrean cand beti in bucatarie cu prietenii.