Între produsele primite de la Vitacom la test avem și un Maxell Dual USB 16GB, prin care putem realiza transferuri rapide de fișiere între smartphone-uri/tablete cu Android și desktop/laptop cu Windows, Linux sau MacOs. Din păcate Windows Phone 8 nu “știe” de stickuri microUSB, astfel că n-am putut să copiem date de pe Nokia Lumia 1020, fapt pentru care am folosit un Samsung Galaxy Note 3 de pe care am copiat imagini, filmulețe, documente, pdfuri și alte tipuri de fișiere, transferându-le rapid pe un Samsung Galaxy S4 și pe laptop.
Accesoriul se poate folosi ca stick de memorie în mod uzual, urmând ca atunci când aveți nevoie de un transfer rapid de pe smartphone să îl utilizați și ca interfață de transfer între smartphone și laptop sau invers, când doriți să copiați un fișier mai mare de pe desktop spre smartphone. Se întâmplă deseori să mergem la un prieten și să fiți nevoiți să vă copiați pe smartphone un filmuleț sau mai multe fotografii de la el. Nimic mai simplu, ați scos stickul, l-ați conectat direct pe smartphone-ul acestuia (cu Android, dacă aveți noroc) și copierea este o joacă de copii. În oraș, la mare, la munte sau oriunde vă doriți, transferul între două gadgeturi cu Android este ca și rezolvat, sau între Android și Windows/Linux/MacOs – nu mai aveți nevoie de cabluri, de rețele wireless, conexiuni bluetooth sau orice alte inconveniente.
După conectarea stickului la smartphone ni se deschide automat aplicație de browsing a fișierele de pe acesta. Intuitiv și cu un usability foarte bun suntem invitați să copiem fișierele dorite. Noi preferăm să utilizăm aplicația Dual File Manager pentru astfel de operațiuni, aceasta având două ferestre unde putem seta ce fișiere copiem/mutăm și în ce folder le vom plasa.
Am stabilit ce ne dorim să copiem, am apăsat comanda “Copy” și iată că am început să copiem fișierele. În acest timp putem folosi în continuare smartphone-ul. Aici observăm avantajul de a folosi un device cu Android: totul rulează fără erori, sistemul de operare ne întâmpină cu ceea ce ne așteptam să facem: deschide o aplicație de browsing de fișiere. Spuneam în alt articol că Windows Phone mai are de lucrat extrem de mult în ceea ce înseamnă ecosistemul, în principal pe partea de aplicații disponibile pentru utilizatori. Am încercat să găsesc un browser de fișiere decent și nu pot să spun că am fost încântat de ce am găsit pe WindowsPhone8. Este adevărat că m-am lăsat păgubaș destul de rapid, având în vedere că Nokia Lumia 1020, cu care am și realizat fotografiile din prezentul articol (cu excepția primei fotografii), nu citea stickul, deci nu mai aveam nevoie de o aplicație care să-mi copieze fișiere pe acesta.
Am copiat fișierele cu o rată de transfer de până la 8MB/s de pe smartphone pe stick, la final Android îmi pune la dispoziție în bara de notificări un link către opțiunea de înlăturare în siguranță a dispozitivului de stocare în masă. Din nou, usability foarte bun în folosirea accesoriilor pe Android.
Rezultatul este cel așteptat, în doar câteva clipe am copiat fotografiile pe Samsung Galaxy S4 de pe Note 3. Dacă în cazul fotografiilor avem și alte opțiuni de copiere, pentru fișiere de tip .doc sau .pdf mutarea nu se mai face cu opțiuni standard ce se deschid la introducerea cablului de date în smartphone și laptop, ci lucrurile se derulează un pic mai complicat. Discuția merge tot în direcția laptopului ca intermediat în transferul de date, plusul date de Maxell Dual USB vine din comoditatea transferului, nefiind îngrădiți de WiFi, cabluri sau altele asemenea, cum spuneam. La fel de bine stickul de memorie poate constitui suport de backup pentru fișiere importante de pe smartphone – nu se știe niciodată când aveți ghinionul să vi se fure sau să-l pierdeți ori distrugeți definitiv, așa că o copie de siguranță e binevenită oricând.
Din ce observ pe www.vitacom.ro nu-l au pe stoc momentan, însă pe internet am găsit un preț de aproximativ 80 de lei, iar stickurile normal costă între 60 și 80 de lei, în funcție de brand, deci opțiunea de microUSB costă undeva în jur de 20 de lei sau chiar mai puțin. Știm cu toții – comoditatea costă, însă un 10 sau 20 de lei reprezintă o sumă acceptabilă pentru avantajele oferite.
Cu această ocazie puteți observa și cum fotografiază Nokia Lumia 1020 în lumina becurilor incandescente de interior. Totuși, nu trebuie să trageți o concluzie doar din aceste fotografii, având în vedere că suprafețele de genul ecranelor telefoanelor sunt destul de dificil de fotografiat, iar lumina becurilor normale nu este suficient de bună pentru rezultate spectaculoase. În același timp când dorim să facem fotografii la interior cu smartphone-ul nu vom avea cu noi lumini speciale, așa că fotografiile au un grad de relevanță și în viața reală.