Un studiu publicat in 2017 de cercetatori de la Institutul Canadian de Cercetari Avansate a constatat ca uitarea este asociata cu prelucrarea de catre creierul dvs. in mod automat a informatiilor importante. Daca creierul decide ca anumite informatii sunt irelevante, acesta va scapa de el pentru a face loc unor informatii mai substantiale. Transigenta este creierul care incearca sa uite. Persistenta este creierul care incearca sa-si aminteasca. Aceste doua procese functioneaza, in principiu, in sincronizare, pentru a permite creierului dvs. sa ia decizii in viitor. Prin eliminarea informatiilor irelevante, aceasta face loc pentru ceea ce este mai pertinent pentru viata ta.
Da, unii oameni isi pot aminti in mod magic toate detaliile vietii lor, dar acest lucru ar putea insemna doar ca creierul lor este mai incet in a face curatarea informatiilor neimportante. Aceasta acumulare poate duce la o supraincarcare a informatiilor si va face procesul de gandire mai lent, in timp.
A fi uitator nu este totusi o veste buna, mai ales daca afecteaza modul in care lucrati. Greselile, cum ar fi uitarea tiparirii unui document pentru un colaborator sau trimiterea unui e-mail inapoi, „Bine, multumesc!” sunt enervante in cel mai bun caz, ciudate in cel mai rau caz, dar cel mai important, sunt comune. Esti doar uman. Si aceste greseli sunt, probabil, iertate de catre echipa dvs.
Dar daca intri intotdeauna tarziu la intalniri, nu indeplinesti termenul de proiect sau nu trimiti in timp util un e-mail, pentru ca uitati, acesta inseamna ca trebuie sa va organizati. Concentrati-va pe una sau pe toate sfaturile urmatoare:
1. Organizati-va timpul
Daca stiti ca nu sunteti cel mai bun la amintirea lucrurilor, folositi un sistem de mementouri, astfel incat sa nu puteti pierde urmatoarea intalnire. Poate ca sunteti o persoana Google Calendar si trebuie sa incepeti sa utilizati mementourile planificand totul. Poate ca aveti nevoie de un calendar tiparit agatat in fata dvs. cu intalniri scrise cu cerneala rosie aprinsa.
2. Organizati-va spatiul
Daca pierdeti evidenta documentelor pentru ca ati uitat unde le-ati pus, este timpul sa va organizati biroul. Si daca va straduiti sa raspundeti in timp util la e-mailuri, organizati-va casutele postale. Incercati sa acordati prioritate e-mailurilor dvs. sau alegeti sa raspundeti celor care au nevoie de un raspuns astazi. Puteti crea, de asemenea, dosare pentru proiecte de lucru.
3. Organizati-va proiectele
Si, in ceea ce priveste gestionarea proiectelor, ar trebui sa incercati sa gasiti o lista de sarcini care sa functioneze pentru dvs. Daca va simtiti coplesiti, ati putea incerca sa va descompuneti sarcinile in bucati mai mici – trei dintre ele, ca sa fiti exacte – si sa le abordati unul cate unul. Puteti, de asemenea, sa faceti o sedinta saptamanala cu voi insiva pentru a vedea ce ati realizat si ce aveti de facut in continuare.
Gestionarea sarcinilor este cu siguranta posibila, iar organizarea dvs. va reduce la minimum oportunitatile pe care trebuie sa le uitati. La urma urmei, nu puteti uita sa trimiteti e-mail sefului dvs. daca exista o nota lipicioasa agatata pe partea laterala a ecranului computerului, care spune „E-mail seful tau” . Cu putina organizare, puteti duce la bun sfarsit sarcinile importante si sa va permiteti sa uitati de cele irelevante.